مجازی سازی چیست؟
تمامی کامپیوترها و سرورهای موجود از بخشهای مختلفی مانند سیستم عامل، نرم افزار، سختافزار دادههای اطلاعاتی و … تشکیل شدهاند و همچنین بین این موارد گفته شده یک ارتباط دو سویه وجود دارد. به طور مثال؛ زمانی که مشکلی برای سختافزار کامپیوتر به وجود آید قطعاً سیستم عامل نیز بالا نخواهد آمد و عملاً کامپیوتر و سرور غیرقابل استفاده خواهد شد.
یا به طور مثال اگر رم سرور دچار مشکل شود تمامی نرم افزارها و دادههای اطلاعاتی موجود در سرور غیر قابل استفاده خواهد شد چرا که سیستم عامل آن به هیچ عنوان بدون رم بالا نخواهد آمد. تکنولوژی مجازی سازی دقیقا برای همین موضوع ایجاد شده است.
در بحث مجازی سازی که در اصطلاح انگلیسی Virtualization نیز گفته میشود سعی شده ارتباط بین این موارد گفته شده از بین برود یعنی هیچگونه ارتباطی بین لایه های نامبرده شده وجود نخواهد داشت و اگر مشکلی برای یکی از لایه ها بوجود آید هیچگونه اختلالی برای دیگر قسمت ها به وجود نخواهد آمد. به بیانی دیگر اگر مشکلی برای یکی از بخش های سخت افزاری بوجود آید هیچ گونه اختلالی در عملکرد سیستم عامل و بخش های نرم افزاری ایجاد نخواهد شد.
نقش مجازی سازی در مدیریت منابع
هر سرور یک سری منابع مشخص برای استفاده دارد که این منابع شامل:
- میزان رم
- نوع CPU
- ظرفیت هارد سرور
- نوع سیستم عامل
و… میباشد. در حالت کلی بدون استفاده از مجازی سازی، صاحبان این سرورها مجبور هستند فقط یک نوع سیستم عامل را برای آن نصب کنند و تمامی منابع این سرور مختص این سیستم عامل باشد.
با استفاده از مجازی سازی این امکان به وجود میآید که مدیریت بهتری بر روی منابع سرور انجام شود به طوری که بتوان منابع را به چند بخش تقسیم کرد و برای هر قسمت یک سیستمعامل جدا نصب کرد.
به طور مثال؛ اگر میزان رم یک سرور ۶۴ گیگابایت باشد با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی میتوان این میزان رم را به طور مثال به ۱۶ بخش تقسیم کرد که هر بخش دارای ۴ گیگابایت رم باشند. سپس امکان نصب هرگونه سیستم عامل مختلف برروی این ۱۶ قسمت مجازی فراهم است. در واقع شما با استفاده از مجازی سازی توانستید از یک سرور، ۱۶ حالت مختلف از منابع و سیستم عاملهای مختلف را دریافت کنید.
تقسیم بندی انواع مجازی سازی
1. مجازی سازی سرور Server Virtualization
2. مجازی سازی شبکه Network Virtualization