تمامی کامپیوترها و سرورهای موجود از بخشهای مختلفی مانند سیستم عامل، نرم افزار، سختافزار دادههای اطلاعاتی و … تشکیل شدهاند و همچنین بین این موارد گفته شده یک ارتباط دو سویه وجود دارد. به طور مثال؛ زمانی که مشکلی برای سختافزار کامپیوتر به وجود آید قطعاً سیستم عامل نیز بالا نخواهد آمد و عملاً کامپیوتر و سرور غیرقابل استفاده خواهد شد.
یا به طور مثال اگر رم سرور دچار مشکل شود تمامی نرم افزارها و دادههای اطلاعاتی موجود در سرور غیر قابل استفاده خواهد شد چرا که سیستم عامل آن به هیچ عنوان بدون رم بالا نخواهد آمد. تکنولوژی مجازی سازی دقیقا برای همین موضوع ایجاد شده است.
در بحث مجازی سازی که در اصطلاح انگلیسی Virtualization نیز گفته میشود سعی شده ارتباط بین این موارد گفته شده از بین برود یعنی هیچگونه ارتباطی بین لایه های نامبرده شده وجود نخواهد داشت و اگر مشکلی برای یکی از لایه ها بوجود آید هیچگونه اختلالی برای دیگر قسمت ها به وجود نخواهد آمد. به بیانی دیگر اگر مشکلی برای یکی از بخش های سخت افزاری بوجود آید هیچ گونه اختلالی در عملکرد سیستم عامل و بخش های نرم افزاری ایجاد نخواهد شد.
نقش مجازی سازی در مدیریت منابع
هر سرور یک سری منابع مشخص برای استفاده دارد که این منابع شامل:
- میزان رم
- نوع CPU
- ظرفیت هارد سرور
- نوع سیستم عامل
و… میباشد. در حالت کلی بدون استفاده از مجازی سازی، صاحبان این سرورها مجبور هستند فقط یک نوع سیستم عامل را برای آن نصب کنند و تمامی منابع این سرور مختص این سیستم عامل باشد.
تقسیم بندی انواع مجازی سازی
1. مجازی سازی سرور Server Virtualization
2. مجازی سازی شبکه Network Virtualization
3. مجازی سازی دسکتاپ Desktop Virtualization
4.مجازیسازی دادهها (Data virtualization)
5.مجازی سازی I/O یا I/O Virtualization یا IOV
6.مجازی سازی نرم افزار یا Software Virtualization
معرفی بهترین نرم افزارهای مجازی ساز
شرکتهای مختلفی نرمافزارهای مجازی سازی را ایجاد کردهاند که افراد مختلف با کمترین دانش بتوانند به راحتی به مجازی سازی و استفاده از این تکنولوژی بپردازند. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین نرم افزارهای مجازی سازی خواهیم پرداخت.
- نرمافزار هایپر وی Hyper V
- نرمافزار VMware Vsphere
- نرم افزار XenServer
یکی از بهترین نرم افزارهای مجازی سازی، نرمافزار ساخت شرکت مایکروسافت که هایپر وی نام دارد میباشد. این نرمافزار کمک میکند که به راحتی افراد بتوانند از تکنولوژی مجازی سازی استفاده کنند.
XenServer یک محصول منبع باز از Citrix است که از طریق Hypervisor Xen Project پشتیبانی می شود. این مجازی ساز قابلیت مدیریت بار کاری، ادغام سیستم عامل ها و پیکربندی های مختلف شبکه را اداره کند. XenServer کانال کاربردی را در فضای x86 در intel و همچنین محیط های AMD ایجاد می کند.
VMware vSphere به مجموعه نرم افزار مجازی سازی سرور اشاره دارد که دارای لایه های مجازی سازی و لایه های مبتنی بر رابط و کنترل است. vSpher شامل عناصر اصلی نظیر خدمات زیرساختی، همراه با VMware vCompute vNetwork و vStorage؛ سرویس های مبتنی بر برنامه؛ VCenter Server، است که به دیتاسنترها کمک می کند تا سرویس های مبتنی بر دیتاسنتر را مدیریت کنند، یا از طریق یک برنامه اختصاصی طراحی شده برای اجرا در vSphere به کار گرفته شوند.